Metalürji ve Malzeme Testleri

Çekme Basma Testi; Çekme basma deneyi malzemelerin statik yük altındaki elastik ve plastik davranışlarını belirlemektir. Bunun için boyutları standartlara uygun daire veya dikdörtgen kesitli deney parçası, çekme cihazına bağlanarak, eksensel ve değişken kuvvetler uygulanır.

metalurji-1

Çentik (Charpy) Darbe Testi; Charpy darbe deneyi yatay ve basit kiriş halinde iki mesnete yaslanan bir numunenin çentik tabanına bir sarkacın ucundaki çekiçle darbe yapılması ve çentik tabanında meydana gelen çok eksenli gerilmeler etkisi ile numunenin kırılması için gerekli enerjiyi belirleme işlemidir.

metalurji-2

Metalografik Numune Hazırlama; İncelenecek olan malzemeden numune hazırlanması için su soğutmalı döner diskle kesme, bakalit alma (kalıplama), zımparalama ve parlatma işlemlerinin gerçekleştirilmesi.

Mikro ve Makro Sertlik Testi; Sertlik değerini elde etmek için, özel biçimli küçük çentikleyici örnek yüzeyine uygulanır ve daha sonra örnek yüzeyinde oluşan çetiğin büyüklüğüne ve derinliğine bağlı olarak, örneğin sertlik değeri belirlenir. Çentik büyüklüğü ve sertlik arasındaki bağlantıyı kurmak üzere dört standart test metodu kullanılmaktadır.

  • Brinell,
  • Vickers,
  • Knoop,
  • Rockwell

metalurji-3

Metalografi Testi (Spektral Analiz); Spektral analiz ile demir esaslı ve demir dışı malzemelerin mikro yapılarının incelenerek analiz edilmesidir.

metalurji-4